21.10.19

Die Parzäros: La Cachacha /2019/

Galleguiando; Tosqué; Madera negra; Tanz der Kamele; Kama de Shrekens; El Cuarto; Tunel; Un Porrito para Noica; Q'hubo Pues; La Rebuscona; La Cachaca Galleguiando.





Cachacha to bardzo popularny w Brazylii destylowany napój alkoholowy w smaku podobny do powszechnie znanego rumu i tequili. Nazwa tego trunku posłużyła jako tytuł albumu kolumbijskiej formacji Die Parzäros, w swej muzyce łączącej elementy folkloru, nowoczesnego jazzu i rocka.
Trio tworzą: gitarzysta Juan-Pablo Gonzalez-Tobon, basista Joan Chavez i perkusista Luis-Javier Londono. Już w Kolumbii młodzi instrumentaliści eksperymentowali z kolumbijską muzyką tradycyjną i jej fuzją z jazzem i rockiem. Spotkali się jednak w Niemczech podczas studiów w Niemieckiej Akademii Muzycznej, a złożoną w większości z oryginalnych kompozycji debiutancką płytę: "La Cachacha", nagrali w Topaz Studios w Kolonii.
W surowym, brudnym brzmieniu formacji dominują partie gitary. W utworach Die Parzäros odnajdziemy zarówno echa muzycznych poszukiwań Johna Scofielda, jak posmak estetyki legendarnej formacji King Crimson ("Tosqué", "El Cuarto", "Q'hubo Pues").
Die Parzäros emanują energią i żywiołowością, choć młodym Kolumbijczykom nieobce są też przełożone na język jazzu elementy rocka progresywnego, co dostrzeżemy choćby w kojarzącym się, tym razem z estetyką Nguyena Le, rozbudowanym i wielowątkowym utworze "Madera negra".
Rytmiczna ekwilibrystyka budowana świetną pracą perkusji i perkusjonaliów, oraz funkującymi riffami gitary basowej, to z kolei atrybuty "Tanz der Kamele", a "kolumbijski odcień bluesa" poznajemy podczas "Kama de Shrekens”.
Znaczący wkład w specyficzne brzmienie zespołu ma wykorzystanie w utworach tradycyjnego instrumentu perkusyjno-membranowego pochodzenia afrykańskiego tambor alegre, charakterystycznego dla tradycyjnej muzyki Kolumbii z wybrzeża Karaibów. 
Na płycie nie mogło zabraknąć też ballady, której rolę odgrywa umieszczony w połowie albumu przejmujący "Tunel", ale też następujący po nim impresyjny temat "Un Porrito para Noica".
Przeróbka tradycyjnego utworu "La Rebuscona” to najbardziej jednoznaczny ukłon w stronę kolumbijskiego folkloru, a finałem płyty jest żartobliwy, zabawny motyw nawiązujący do tytułu całego albumu: "La Cachaca Galleguiando".
Realizatorem nagrań na "La Cachacha" jest Reinhard Kobialka, a współproducentem albumu znakomity pianista, a zarazem szef wytwórni JazzHaus Musik, Georg Ruby. Die Parzäros ruszyli na podbój Europy w doprawdy wielkim stylu.
Premiera 16 października 2019.
Robert Ratajczak

__________________________________________


Die Parzäros: La Cachacha
CD 2019, JazzHaus Musik JHM 268

program:
  1. Galleguiando
  2. Tosqué
  3. Madera negra
  4. Tanz der Kamele
  5. Kama de Shrekens
  6. El Cuarto
  7. Tunel
  8. Un Porrito para Noica
  9. Q'hubo Pues
10. La Rebuscona
11. La Cachaca Galleguiando

personel:
Juan-Pablo González-Tobón - gitara
Joan Chavez - gitara basowa
Luis-Javier Londono - perkusja, instr. perkusyjne
__________________________________________